Prijava

Niste otvorili lični nalog? Registrujte ste. Zaboravili ste šifru?

Otvaranje naloga

Već imate nalog? Prijavite se.

Resetovanje zaboravljene šifre

Predavač - nedostaje slika

Nik Vujičić

Nikolas Džejms Vujičić je rođen 4. decembra 1982. godine u Brizbejnu, kao prvo dete srpske porodice Vujičić. Rođen je s retkim tetra-amelija poremećajem – Nik nema ruke od ramena, a umesto nogu ima mala stopala. U početku, njegovi roditelji su bili očajni, ali ih je život kasnije usmerio u potpuno neočekivanom pravcu.
Zbog ovog poremećaja imao je mnogo problema da se integriše u normalne životne tokove. Tek tokom Nikovih tinejdžerskih godina promenjen je zakon po kome do tada osobe s invaliditetima nisu smele da pohađaju standardne škole.Nik je bio jedna od prvih osoba s invaliditetom koje su integrisane u formalnu školsku ustanovu. Naučio je da piše koristeći dva prsta na jednom stopalu, a kompjuter koristi uz pomoć posebne „prsti-peta“ tehnike. Savladao je i osnovne radnje poput češljanja, brijanja, pranja zuba, razgovaranja telefonom.
Tokom ranog školovanja doživljavao je brojne neprijatnosti od svojih vršnjaka, zbog čega je bio izuzetno depresivan. Od osme godine, nekoliko puta je pokušao da izvrši samoubistvo. Samo neizmerna ljubav njegovih roditelja ga je održala u životu kroz te teške periode.
Odrastajući i privikavajući se na sopstvene mogućnosti, Nik je shvatio da njegova dostignuća inspirišu mnoge ljude. Prelomni trenutak se dogodio kada mu je mama pokazala članak o čoveku koji pati od sličnog sindroma. Tada je shvatio da nije jedini koji se muči, što mu je dalo nadahnuće za dalji život. Postao je aktivniji i uključio se u dobrotvorne organizacije, prikupljajući sredstva za razne programe koji pomažu ljudima s invaliditetom.Sa 17 godina je počeo da drži predavanja o svojim problemima i osnovao neprofitnu organizaciju „Živeti slobodno“.
Diplomirao je računovodstvo i finansijsko planiranje. Počeo je da putuje i drži motivaciona predavanja širom sveta. Do sada je posetio 24 zemlje, a njegova predavanja je pratilo preko 3 miliona ljudi. Prvu knjigu „Živeti slobodno“ objavio je 2010. godine. Snimio je i nekoliko dokumentarnih filmova. Trenutno živi u Kaliforniji; oženjen je i ima dva sina. 

Pogledajte ostale video materijale »