Prijava

Niste otvorili lični nalog? Registrujte ste. Zaboravili ste šifru?

Otvaranje naloga

Već imate nalog? Prijavite se.

Resetovanje zaboravljene šifre

Novosadski osnovci deo prestižnog filmskog događaja

Mladi Novosađani uzrasta od 12 do 14 godina, zajedno sa svojim vršnjacima iz 31 države Evrope, u nedelju, 7. maja, izabraće najbolji film mlade filmske publike. 

0

 

Nagradu mlade publike (EFA Young Audience Award) pre šest godina ustanovila je Evropska filmska akademija. Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a ove godine izbor će po prvi put biti organizovan u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo Filmskog centra Srbije, a u okviru programa Slobodna zona Junior, uz partnerstvo Kulturnog centra Novog Sada i podršku distributerske kuće Five Stars.

U Kulturnom centru Novog Sada, u nedelju, 7. maja od 10 do 19 časova, u ulozi žirija biće 70 devojčica i dečaka iz OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ „Petefi Šandor“, OŠ „Marija Trandafil“, OŠ „Tvrđava“, a neki od učenika biće članovi žirija posredstvom kreativnog studija „Čarolja“, dramskog studija „Tetrilo“ i Centra za porodični smeštaj i usvojenje u Novom Sadu.

Novosadski osnovci će zajedno sa vršnjacima iz još 37 gradova Evrope u kojima se simultano organizuje ovaj događaj odgledati tri nominovana filma i glasati za svoje favorite. Nominovani su švajcarsko-francuski film „Moj život kao Tikvica“, nemački „Zbogom… Berlin“ i švajcarski „Devojčica iz Enciloha“.

U pauzama između projekcija, članovi žirija će uz stručne moderatore, autorski tandem Dušana Šaponju i Dušana Čavića, učestvovati u razgovorima i radionicama, a nakon poslednje projekcije mlada publika će glasati.

Vrhunac dana biće večernja ceremonija tokom koje će mladi gledaoci-prezenteri uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video-konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom Pesme Evrovizije. Rezultati glasanja će biti saopšteni organizatorima u Erfurtu, sedištu јednog od naјznačaјniјih filmskih festivala za mlade, u kojem će na kraјu dana i biti dodeljena Nagrada mlade publike za najbolji film za decu.

Dodela nagrada, koja će se održati u ranim večernjim satima, moći će da se prati putem live streama na www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Nagrada mlade filmske publike ustanovljena je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, ljude, kulturu i društvo, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, poveća svest o važnim društvenim pitanjima, podstakne posvećenost, osećaj zajednice, razumevanja i tolerancije. 

Arhiva događaja